Ψυχοθεραπεία Παιδιών & Εφήβων
Η ψυχοθεραπεία παιδιών αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πλαισίου ασφάλειας μέσα στο οποίο το παιδί μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του και να επεξεργαστεί τις εμπειρίες του. Ακριβώς επειδή τα παιδιά συχνά δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν λέξεις για να περιγράψουν πώς αισθάνονται ή τι τα απασχολεί, ο θεραπευτής αξιοποιεί ως θεραπευτικό μέσο το παιχνίδι και άλλους δημιουργικούς τρόπους έκφρασης, όπως τη ζωγραφική, τον πηλό και την αφήγηση ιστοριών, προκειμένου να τα ενθαρρύνει να εκφράσουν τις ανάγκες, τις δυσκολίες και τις ανησυχίες τους. Τα πιο συχνά θέματα που απαντώνται στην ψυχοθεραπεία παιδιών είναι συναισθηματικές δυσκολίες, όπως άγχος και κατάθλιψη, προβλήματα συμπεριφοράς, όπως επιθετικότητα, και δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις. Στόχος της θεραπευτικής διεργασίας είναι να βοηθήσει το παιδί να κατανοήσει τον εαυτό του, να επικοινωνήσει όσα το απασχολούν, να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή του, να βελτιώσει τις σχέσεις του με τους άλλους και να εξελίξει τις δεξιότητές του στην επίλυση των προβλημάτων που συναντά στην καθημερινή του ζωή.
Όσον αφορά την ψυχοθεραπεία εφήβων, βασικός της σκοπός είναι να υποστηρίξει τον έφηβο στις ιδιαίτερες προκλήσεις και στις έντονες αλλαγές που συνεπάγεται αυτή η μεταβατική περίοδος της ζωής του, στη διάρκεια της οποίας περνά σταδιακά από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Τα κυριότερα θέματα που απασχολούν τους εφήβους που προσέρχονται για θεραπεία, είτε με δική τους απόφαση, είτε με την παρότρυνση των γονιών τους, αφορούν τις σχέσεις τους με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους και με τους συνομηλίκους τους. Μέσα από τη θεραπευτική διαδικασία εξερευνούν τον εαυτό τους, ανακαλύπτουν τις δυνάμεις τους και εξασκούνται σε πιο ώριμους τρόπους σύνδεσης με τους άλλους ανθρώπους.
Τόσο στην ψυχοθεραπεία παιδιών, όσο και στην ψυχοθεραπεία εφήβων, η δημιουργία μίας σχέσης εμπιστοσύνης με τον θεραπευτή αποτελεί βασικό παράγοντα για την επίτευξη της θεραπευτικής αλλαγής. Το παιδί και ο έφηβος χρειάζεται να μπορούν να εκφράζουν ανοιχτά τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, νιώθοντας την ασφάλεια για το απόρρητο των όσων λέγονται στις συνεδρίες. Γι αυτό το λόγο, ο θεραπευτής ενημερώνει γενικά τους γονείς για το πώς φαίνεται να αισθάνεται το παιδί και ποια θέματα μοιάζει να το απασχολούν, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες. Το απόρρητο σπάει στην περίπτωση που το παιδί ή ο έφηβος αντιμετωπίζει κάποιον κίνδυνο. Τέλος, προκειμένου να υπάρχει σταθερότητα και προβλεψιμότητα στο πρόγραμμα του παιδιού ή του εφήβου, οι συναντήσεις είναι εβδομαδιαίες και πραγματοποιούνται ίδια μέρα και ώρα.