Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Πάτρα, ενώ τα τελευταία αρκετά χρόνια ζω και εργάζομαι στην Αθήνα. Το έντονο ενδιαφέρον μου γύρω από τον ανθρώπινο ψυχισμό και τη συμπεριφορά οδήγησε τα βήματά μου στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Μετά την ολοκλήρωση των βασικών μου σπουδών, προχώρησα σε μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία (MSc in Clinical Applications of Psychology) στο Πανεπιστήμιο του Warwick στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη συνέχεια, η πίστη μου στη δύναμη και στις δυνατότητες του ανθρώπου πήρε μορφή μέσα από την απόφασή μου να γίνω ψυχοθεραπεύτρια. Έτσι, ολοκλήρωσα το τετραετές κλινικό πρόγραμμα ειδίκευσης στη Συστημική Ψυχοθεραπεία, καθώς και το μονοετές πρόγραμμα ειδίκευσης στη Θεραπεία Ζεύγους στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας στη Συστημική Ψυχοθεραπεία «Λόγω Ψυχής».
Η θεραπευτική προσέγγιση που ακολουθώ είναι συνεργατική και βασίζεται στην παραδοχή ότι ο θεραπευόμενος είναι ο ειδικός στη ζωή του. Το μοντέλο που εφαρμόζω στη δουλειά μου είναι μία εμπλουτισμένη μορφή της συστημικής ψυχοθεραπείας που ονομάζεται SANE (System- Attachment- Narrative- Encephalon). Πρόκειται για μία συνθετική προσέγγιση, στην οποία η συστημική οπτική συνδυάζεται με τη θεωρία του συναισθηματικού δεσμού, τις βασικές παραδοχές της αφηγηματικής ψυχολογίας και τα συναφή ευρήματα από τον τομέα των νευροεπιστημών για τον εγκέφαλο.
Η προηγούμενη επαγγελματική μου εμπειρία περιλαμβάνει την επί σειρά ετών συνεργασία μου με Το Χαμόγελο του Παιδιού, καθώς και με κέντρα συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας. Επίσης, έχω αποκτήσει κλινική εμπειρία ως εκπαιδευόμενη στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας του ΕΠΙΨΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής), στο Σύλλογο Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ), καθώς και σε μία κοινοτική δομή για την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση ενηλίκων με ψυχικές διαταραχές στην Αγγλία που υπάγεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).
Σήμερα πια, διατηρώ ιδιωτικό γραφείο όπου δουλεύω θεραπευτικά με ενήλικες, παιδιά, εφήβους και ζευγάρια, τόσο σε ατομικό πλαίσιο, όσο και σε ομαδικό. Επιπρόσθετα, διοργανώνω βιωματικά σεμινάρια που αφορούν διάφορα θέματα ψυχολογίας και που απευθύνονται στο ευρύ κοινό.
Τέλος, είμαι τακτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ), καθώς επίσης και της Ελληνικής Εταιρίας Συστημικής Θεραπείας (ΕΛΕΣΥΘ), και παρακολουθώ τις επιστημονικές εξελίξεις στο χώρο της ψυχολογίας και της ψυχοθεραπείας συμμετέχοντας συχνά σε εκπαιδευτικά προγράμματα, συνέδρια και σεμινάρια προκειμένου να εμπλουτίζω διαρκώς τη θεραπευτική μου πρακτική.
Papanikolaou, T. (2014). “Childhood abuse and suicidality in adult life: A systematic review.”
“Η αξία του παιχνιδιού για τα παιδιά.”
Athena Androutsopoulou, Marina Hourmouzoglou, Evgenia Iliopoulou, Konstantina Kalamaki - Stravoskoufi, Christos Korovilas, Ioanna - Elpida Papandreou, Theodora Papanikolaou (2017, July)
“Telling sensitive family stories: A narrative analysis of Children’s Apperception Test Results.”
Παρουσίαση poster στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ψυχοθεραπείας στο Παρίσι.
Athena Androutsopoulou, Eugenia Dima, Filio Gioni, Sofia Papageorgiou, Theodora Papanikolaou, Dionysia Regli (2017, July)
“Love, play, work: Narrative analysis of Georgia O’Keeffe’s beginning and ending autobiography episodes”.
Προφορική παρουσίαση στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ψυχοθεραπείας στο Παρίσι.
Androutsopoulou, A., Dima, E., Papageorgiou, S., Papanikolaou, T. (2019). Constructing“Georgia”: Love, play, work as a central theme in O’ Keeffe’s early and late memories. In
Zoltan, K. & Mayer, C-H. (Eds.), New trends in psychobiography (pp. 325-342). Berlin:
Springer.